Szerző Téma: TVC videokábel  (Megtekintve 1466 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Dr.OG

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 18
  • Karma: +0/-0
    • Profil megtekintése
TVC videokábel
« Dátum: 2021. Április 14. - 06:47:36 »
Visszatérő kérdés szokott lenni a TVC videokábel bekötése. Bár a kapcsolás elkészítéséhez szükséges információk hozzáférhetőek, hiszen a 'Kezelési útmutató' végén megtalálható a csatlakozók lábkiosztása, sokan nem találják azt meg, mert rossz helyen keresik (a 'TVC hardver' könyvben).
Rajzoltam hát egy egyszerű vázlatot, hogy megkönnyítsem a kábel elkészítését. Az ábra univerzális, vagyis a kompozit video- és hangkivezetés (RCA csatlakozó) is szerepel rajta a SCART/EURO AV mellett. Természetesen nem kötelező mindkettőt kiépíteni, de lehetséges, akár egyszerre is.

A rajz szerintem eléggé egyértelmű lett, lényegében szinte csak direkt átkötéseket tartalmaz a kapcsolás (színre színt), 2 helyen van szükség plusz ellenállás beiktatására:
- A Video (5) kimenet 4-es tüskéjén +12V kapcsolófeszültség jön ki, ez éppen megfelelő ahhoz, hogy a SCART csatlakozó 8-as lábára kötve STATUS jelként a gépet beüzemelve automatikusan EURO-AV bemenetre kapcsoljon a TV, a helyes (4:3-as) képaránnyal. Viszont a SCART 16-os lábára 1-3V (névlegesen 2,5V) kell hogy menjen (BLANKING jel) annak érdekében, hogy a TV RGB módra váltson. Ezt 500 Ohm körüli ellenállás beiktatásával érhetjük el, a gyakorlatban az elterjedt 470 és 510 Ohmos értékkel is működik.
- Az RGB (4) kimenet 4-es lábán -1,4V pp nagyságú szinkronjel elérhető, ezt tanácsos csökkenteni -0,3V-osra. A megoldás szintén egy néhány száz Ohmos ellenállás. Ide akár már a 100 Ohm is elég lehet, de a nagyobb érték biztonságosabb, 330-510 Ohm közötti értéket javaslok, a 470-es ide is jó.

Még néhány megjegyzés:
- A rajz az apacsatlakozókat a forrasztási oldal felől mutatja, vagyis nem kell forgatni/tükrözni a képet, mielőtt nekilátunk a szerelésnek.
-Nem kötelező az összes földet bekötni a SCART csatlakozón, de néhányat azért be kell. Én a 4-est és a 17-est mindenképp ajánlom.
- A kondenzátorral leválasztott videojel használatát javaslom, amennyiben kompozit videót szeretnénk (ez a szinkronjel helyett, a SCART 20-as lábára kötve is megfelelő, amennyiben nem építünk ki külön kompozit RCA kivezetést, vagy épp nincs kéznél a megfelelő értékű ellenállás a kompozit szinkronjel feszültségének csökkentéséhez). A le nem választott videojel fekete szintje ugyanis +2V, optimális esetben ez 0 kellene, hogy legyen, így ezt alkalmazva a fekete valószínűleg sötétszürke lenne. Persze elképzelhető, hogy a TV automatikusan kompenzálná az eltérést, illetve a készülék kalibrációjával (fényerő, kontraszt) is ellensúlyozható a probléma.
- Mindenképpen jobb minőségű képet kapunk a TV koaxiális kimenethez viszonyítva, akár a kompozit, akár az RGB megoldást választjuk, hiszen kimarad egy RF moduláció-demoduláció páros. Az RGB-SCART kábel előnye, hogy a színinformációk csatornánként teljesen külön kerülnek átvitelre, így nem kell számolnunk a színsegédvivő okozta műtermékek megjelenésével, ami kompozit videojel alkalmazása esetén sajnos elkerülhetetlen. Így a kép sokkal kontrasztosabb és telítettebb is lesz.
- a dominó-DIN csatlakozó viszonylag nehezebben beszerezhető, de nem lehetetlen hozzájutni. Egy forrás korrekt árral és minőséggel (Hirschmann): https://www.kovacselektronika.hu/.../tuchel-domino-dugo...

Csatolok néhány screenshot-ot is a különféle videokimenetek képminőségét összehasonlítandó.
Köszönöm mindenkinek, aki ezt a hosszú bejegyzést végigolvasta!