Szerző Téma: tvc64emu  (Megtekintve 3067 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Zozosoft

 • Newbie
 • *
 • Hozzászólások: 33
 • Karma: +2/-0
  • Profil megtekintése
tvc64emu
« Dátum: 2016. December 9. - 13:42:24 »
Új TVC emulátor van készülőben. Végre rá tudtuk beszélni Varga Istvánt, az ep128emu alkotóját, hogy az eddig két "melléküzemegység" :-) (Spectrum, CPC) mellé legyen TVC is a csomagban.
December 2-án még ezt írta: "Nem tudom, a TVC-t nem ismerem. Talán megoldható, de hasznos lenne valamilyen részletes dokumentáció..."
Most itt tart a dolog: van kép, van hang, magnós betöltés WAV fájlból, floppy emuláció (akár valódi lemezekkel is, ha van a PC-ben még floppy meghajtó), működik a VT-DOS teljes rendszer, és az UPM is, plusz SD illesztő emuláció. Videó memória időzítések a hardverkönyv alapján fél órajel ciklus pontossággal emulálva.
ROM-ok részletesen konfigurálhatóak, külön kiválasztva a SYS,EXT,CART,DOS és SD tartalmát.
Mindehhez jön az ep128emu-ból jól ismert debugger, ami miatt indult az egész dolog: aki egyszer rászokik, minden géptípushoz ilyet akar :-D Teljesség igénye nélkül: töréspontok definiálhatóak memóriára vagy IO portokra is, megadható hozzáférés típussal: bármi/írás/olvasás/memória esetén végrehajtás. Nemcsak a Z80-as címtérben hanem lehet a memórialapokra is hivatkozni. Tartományok is megadhatóak, és lehet figyelmen kívül hagyandó részt is definiálni. Pl. figyelje a lapozó regiszter írását, de hagyja figyelmen kívül amikor mindez a ROM-ból történik.
Van parancs ablak, ahol a memóriát, CPU és IO regisztereket lehet manipulálni. És lehetőség van LUA scriptek futtatására is, amivel bonyolult feladatokat is le lehet programozni. Ezek hozzáférhetnek szintén a memóriához, CPU és IO regiszterekhez, tud töréspontokat definiálni és azokra reagálni.

Windows-ra és Linuxra is van x86 és x64 verzió. A forráskód nyílt, így akár más rendszerekre is átvihető, korábbi ep128emu-ból készült már MacOS-re is fordítás.

Videót raktam fel az SD-s programtöltögetésről a TVC Facebook csoportba.

És a kérdés:
Tudnátok olyan trükkös programokat mondani, amik esetleg fejtörést okozhatnak egy emulátornak? Időzítés, ilyesmi... A Pali féle DEMO5-ben hajszálra ugyanazok az eredmények jönnek ki mint a valódi gépen.
« Utoljára szerkesztve: 2016. December 9. - 14:02:43 írta Zozosoft »

Zozosoft

 • Newbie
 • *
 • Hozzászólások: 33
 • Karma: +2/-0
  • Profil megtekintése
Re:tvc64emu
« Válasz #1 Dátum: 2016. December 11. - 08:05:39 »
ep128emu 2.0.11 azaz a tvc64emu-val bővített verzió, első publikus béta (Windows verzió): https://github.com/istvan-v/ep128emu/releases/tag/2.0.11-beta_20161211
ep128emu használatában kezdőknek: A Start menüben, az emulátor programcsoportjában található a többi üzemmód, így a TVC-s is (érdemes kirakni az asztalra a parancsikont). Normál esetben az Open GL verziót érdemes használni, régi gépek/VGA-k esetén kellhet a szoftveres grafikus mód.
Indulás után a File/Configuration/Load (ALT+Q) lehet géptípust választani, a gyakoribb TVC konfigurációk előre le lettek gyártva (de lehet saját konfig fájlokat is készíteni), vannak 1.2 és 2.2-es BASIC-el, VTDOS (floppy), SD, FileIO verziók (ahol semmi ilyen nincs, az a magnós)
Options/Disk/Configure (ALT+D) alatt lehet floppy, ill. SD kártya lemezképet behelyezni. Floppys PC esetén az A: vagy B: megnyomásával lehet kijelölni a valódi meghajtó használatát.
Machine/Tape alatt lehet a magnót kezelni, ALT+T kazetta kiválasztás, ALT+P lejátszás, ALT+O stop. Wav fájlok használhatóak.
A TVC billentyűzeten több gomb van mint akár az EP-n akár a PC-n, viszont nincsenek funkció billentyűk. Emiatt jelek kerültek az F1-F8,ESC,TAB gombokra is. Az ESC az END-re mivel TVC-n a jobb oldalon van. (EP-n ez a STOP). De minden gomb tetszés szerint konfigurálható.
Tovább hasznos billentyűk: F9 képméret, F10 emuláció felfüggesztése, F11 reset, F12 képernyő mentés képfájlba. Alt+W teljes sebesség, lassú programrészekhez :-) ALT+S snapshot mentés, ALT+L snapshot betöltés.
ALT+F állítja be az emulátor munkakönyvtárát (Options/Set working directrory), ez elsősorban a FileIO módhoz érdekes, a LOAD/SAVE az itt található programokra vonatkozik.
ALT+B a debugger, erről külön órákat lehet mesélni :-)
« Utoljára szerkesztve: 2016. December 11. - 22:03:16 írta Zozosoft »

borospeti

 • Newbie
 • *
 • Hozzászólások: 1
 • Karma: +0/-0
  • Profil megtekintése
Re:tvc64emu
« Válasz #2 Dátum: 2018. Március 19. - 23:42:54 »
Sziasztok,
próbálta valaki az ep128emu-t Raspberry Pi-on? (Model 3 B, Raspbian). Gond nélkül lefordul (egyedül a lua-t nem találta valamiért), el is indul, de semmilyen configgal nem sikerült életre kelteni. ALSA-ra és libGl-re panaszkodott kicsit indításkor, de amúgy látszólag fut rendesen, debugger is, viszont a virtuális gépek nem. Próbáltam a TVC-r, Spetrumot és EP-t is, különböző configokkal.
-Péter