Szerző Téma: TVC 64k+, alapos bemelegedés után elmúlik a zöld és pár kérdés  (Megtekintve 1388 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Chain-Q

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
Sziasztok, most regisztráltam ide, abban a reményben, hogy esetleg van itt valami aktivitás, mert Facebookkal nem élek.

Még tavaly vettem egy TVC 64k+-t Vaterán, meg egy SD kártya illesztőt, pusztán kiváncsiságból. Nekem főleg Commodore és vidéke hátterem van, ami a retró gépeket illeti, de gondoltam kipróbálnék valami teljesen mást, és hazait. Összességében jól működik a cucc, és jó móka szórakozni vele, meg próbálgatni. Még kompozit és RGB videókábelt is sikerült hozzá barkácsolni, a netes leírások alapján (bárki is követte el, köszi!).

Szóval, ha bemelegedik, elkezd "vicceskedni" a zöld. Pl. lemegy a V-animáció az elején, aztán egy pillanatra felvillan a zöld BASIC prompt, aztán eltűnik és csak a fekete kép marad. Viszont ha kiadom a SET INK 2 vagy SET INK 3 parancsot, akkor kék vagy piros lesz a prompt és megjelenik. Viszont a SET INK 1-re csak fekete alapon feketét kapok. Viszont nem konzisztens, pl. az SD kártyaolvasónál ha lekérem a Súgót az S gombbal, akkor egy frame-re felvillan a zöld, aztán eltűnik, viszont a következő képernyő meg megjelenik rendben? Szóval valami nagy árulás van. Ha kikapcsolom a gépet és hagyom lehűlni, akkor helyrejön és megint működik pár percig. Látott már valaki hasonlót? A probléma az RGB és a kompozit porton is fellép. VISZONT! Ha átváltom a gépet 16 színű módba, akkor viszont van zöld! Tehát a hiba valószínűleg nem a videójel-generáló áramkörben van?

További kérdés, hogy van-e esetleg valami memória és hardver teszt alkalmazás, amit kipróbálhatnék, hogy talál-e valami problémát a géppel.

További érdekesség ezzel a géppel (64k+), hogy BASIC 2.1 ROM van benne, miközben szinte minden doksi amit a neten találok csak 1.1/1.2-ről meg 2.2-ről beszél. Ritkaság ez? Tudja valaki esetleg mi a különbség? Arra is gondoltam, hogy beépítek egy 1.2/2.2 ROM átkapcsolót, a kompatibilitás kedvéért, viszont ez a gép teljesen érintetlen, az alján egyes csavarokon még benne van ez a gyári "kitöltő anyag" ami meggátolja a szétszedést. De nyilván majd szétszedem, már csak a karbantartás kedvéért is.

Külföldön élek, tehát a gépet nehezen juttatom haza javításhoz, viszont itt van hozzább-értő ember, szóval valamerre el tudunk indulni, meg hát a kapcsolásirajz alapján is. De gondoltam először kérdezek, hátha valakinek van ötlete. Köszi előre is!

Kiss Károly

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
Re:TVC 64k+, alapos bemelegedés után elmúlik a zöld és pár kérdés
« Válasz #1 Dátum: 2023. Október 11. - 14:38:50 »
Szia!
Továbbítottam a Facebook csoportba, mert ot van "élet" remélem jön válasz.
« Utoljára szerkesztve: 2023. Október 11. - 14:48:16 írta Kiss Károly »

Chain-Q

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #2 Dátum: 2023. Október 12. - 11:19:05 »
Hali, köszi szépen a kérdés továbbítást! Reméljük mond rá valaki valamit a viccből ismert "Hajrá, Kovács néni!"-n felül.

dikdom

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2023. Október 13. - 09:06:51 »
Hajrá Kovács bácsi!
:)
Miért nem jössz a fb -re? Másrészt akkor idemásolom, amit oda írtam:
Esetleg szét lehetne nézni a paletta regiszter IC-nél (74LS670), megnézni a forrasztásokat (különös tekintettel az 1-es és a 9-es lábakra), esetleg foglalatozni+lecserélni... Ha minden más jó (border és 16 szín is), akkor kb ez a kézenfekvő a ludas.
Ha nem ez az IC a hibás, akkor sajna tovább kell keresgélni valahol a zöld vonalon, ami csak a 2/4 színű módban érintett (kb ez, a palettaregiszter az, vagy valamelyik vezetéke)
S

Chain-Q

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: 2023. Október 13. - 13:01:46 »
Fú, nagyon köszi, valami pont ilyen kiindulási alapra gondoltam a nyomozást illetően! Megkeresem ezt az IC-t és átnézem a környékét.

Ma délelőtt amúgy szétszedtem a vasat, (kiolvasztottam a viaszdugót hőlégfúvóval, nagyjából, a szívem megszakadt még a szép belenyomott V is érintetlen volt, de hát ez a retrózás egy ilyen szakma, néha muszáj a javítást és az élettartam-növelést előtérbe helyezni, és a garimatricák és hasonlók veszteséglistára kerülnek) és kiderült hogy jól tettem, mert valami állatka/állatkák beköltöztek a hosszú évek alatt kellemes lakást alakítva ki maguknak és aztán néhányuk el is pusztult odabent. Szóval simán lehet hogy valamelyikük teteme vagy az általuk kialakított berendezés (pl. toalett) okozott valami ellenállásingadozást valahol, aztán azért volt ez. Annyira azért nem volt vészes a helyzet, ennél láttam sokkal rosszabbat is. Van a videó környékén jobb oldalt az a kis extra panel, azt is lehúztam, alatta volt némi bogárlakás-berendezés és 1-2 tetem, valamint a csatlakozó 1-2 lábán enyhe korrózió volt látható. Azt most telefújtam kontaktsprével, aztán meg kitakarítottam alkohollal. Összeraktam. Csináltam képeket, majd feltöltöm valahova.

Most megy a vas, meglátjuk. Ha ez a sima takarítás és kontaktsprézés nem segített, akkor majd a palettaregiszternél kezdek, ahogy írtad is! ... és ahogy ezt leírom, abban a szent minutumban el is múlt a zöld megint. :) De most legalább már hozzáférek az alaplaphoz, szóval mehet a nyomozás.

Nem megyek Fészbúkra mert nem vagyok regisztrálva, sose voltam, és annyira nem is szeretném, hogy ez megváltozzon... A TVC csoport meg privát, nem látszik regisztráció nélkül semmi, csak az hogy létezik. Meg hát itt ez az egészen remek fórummotor, kár lenne kárba veszni hagyni. ;D De nagyon köszi, hogy itt is válaszoltál!
« Utoljára szerkesztve: 2023. Október 13. - 14:56:39 írta Chain-Q »

Chain-Q

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2023. Október 13. - 14:53:57 »
Megtaláltam az IC-t a B7-es pozíción, a környéke teljesen jól néz ki, semmiféle forrasztási vagy fizikai probléma nem látszik. Mivel a hiba 100%-ig bemelegedés után lép fel (és lehűlés után elmúlik), ezért gyanús, hogy maga az IC a hibás. Vagy ha nem ő, akkor valami a környékén, valóban. Mivel rá volt hajtva egy ilyen lapos kondenzátor(?) azt most félrehajtottam és ott még volt egy egész kevés bogármaradék, amit kipucoltam az IC tövéből. Most megy. Majd meglátjuk, gondolom megint akkor fog behalni amikor már örülök, hogy megjavult. :)

Most mindenesetre, rendeltem evilBayről egy marék ilyen IC-t, mivel kb. 5 EUR volt 5 darab, de csak jövő hétre ér ide, és hétvégén kiállítanám a vasat a berlini Vintage Computer Festival-on ( https://vcfb.de ). De mindegy, majd nyomunk valami 16 színű cuccot, amin nem látszik a gond. Vagy ilyesmi.  ;)

Chain-Q

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: 2023. Október 14. - 10:19:13 »
Frissítés - nem akarom elkiabálni, de az utolsó szétszedés óta a gép rendben működik. Nem tudom, mi lelte. Vagy a bogártetemmaradvány eltávolítása a fent nevezett IC tövéből, vagy a chipre túlságosan ráhajtott kondi okozott valami - melegedéssel előjövő - rövidzárt, de tegnap miután postoltam a linkeket, órákat használtam a gépet, és semmi baja sem volt. Szóval ennek most örülünk. Ha végig bírja a hétvégét is, akkor gyógyultnak nyilvánítom.

Ennek ellenére a palettaregiszter IC-ről az infó nagyon jól jött, hiszen az ott történt "megbolygatás" gyógyította meg, ha ugyan valóban. Előtte ez egy 10-ből 10-szer előjövő probléma volt (csak az időtartam változott kissé, nyilván).

dikdom

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: 2023. Október 16. - 14:57:12 »

Nem megyek Fészbúkra mert nem vagyok regisztrálva, sose voltam, és annyira nem is szeretném, hogy ez megváltozzon... A TVC csoport meg privát, nem látszik regisztráció nélkül semmi, csak az hogy létezik. Meg hát itt ez az egészen remek fórummotor, kár lenne kárba veszni hagyni. ;D De nagyon köszi, hogy itt is válaszoltál!
Pedig nem volna baj. A vakszerencsén múlott, h itt is olvasta valaki. A TVC FB csopi privát (én voltam az egyik, aki ezt kifejezetten kérte), ha regisztrálsz, megteheted, h senki ne lásson semmi aktivitásodat, használhatod privát fórumnak. Csak azok látják, akikre tartozik.
És ott van aktivitás, nem itt. Nagyon érdekes, izgalmas dolgokat lehet ott olvasni. Pl játékfejesztői verseny, új HW -ek, stb...

dikdom

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #9 Dátum: 2023. Október 16. - 14:58:28 »
Frissítés - nem akarom elkiabálni, de az utolsó szétszedés óta a gép rendben működik.

Ok, reméljük a legjobbakat!

Chain-Q

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #10 Dátum: 2023. Október 17. - 23:03:23 »
A gép egész hétvégén a kiállítás alatt kiválóan üzemelt, semmiféle hibajelenséget nem produkált. Szóval most örülök. :) És köszönöm mégegyszer a segítséget.

Ha már a hétvégét és a kiállítást megemlítettem, az emberek reakciói a gépre kb. a következők voltak:

- fingja sincs mit lát, néz, továbbmegy (80%)
- fingja sincs mit lát, néz, elolvassa az info-táblácskát amit kiraktam: "Jahogy... ez magyar gép, akkor azért nem tudok róla!" - és itt egy rövid beszélgetés, hogy mi is ez (10%)
- felismeri, hallott róla, de még sosem látott élőben, esetleg azt hiszi hogy csak egy átcímkézett Enterprise - és itt egy hosszabb beszélgetés, hogy mi is ez (8%)
- felismeri, látott is ilyet, de nem működőt, és most rettenetesen örült, hogy végre élőben is lát egyet menni. (2%)

2db magyar látogató volt, legalábbis akivel magyarul is beszélgettünk, az egyikük egy fiatal srác, aki nem tudta mi ez, és egy idősebb úr aki viszont igen, de még sosem látott élőben ilyet, csak a korabeli irodalomból emlékezett rá.

Van egy amúgy a VCFB e.V. (egyesület) körül működő német/svájci(?) gyűjtők egyikének is, de azt mondták most valakik akik jobban ismerik, hogy nem üzemképes. Pár éve (5-6) egy vitrinben ki volt rakva, örült is a kiállító amikor felismertem, hogy mi az. De azóta nem láttam sem a tulajt, sem a gépet.

Így nézett ki amúgy a kis TVC sarok, amit prezentáltam: https://mastodon.social/@chainq/111252337924673698 ... Volt egy infó táblácska, meg origi könyvek, egy v2-es SD kártya olvasó és maga a TVC, RetroTink 5x Pro-n át egy Dell monitorra kötve. Szoftverek közül többnyire a Doberdo Brothers féle PuckMan 2022 karácsonyi verziója, Kis Róberttől a KondiKrush!, az Orosz Olivér-féle Sötét Kastély 2 (erre teljesen rácuppantam amúgy, elvittem a 29. szintig, zseniális játék), és a Bery féle BomberMan ill. BongBall futott felváltva.

Ezen felül volt egy-két érdekes személyes beszélgetés a gép lehetőségeiről a Z80-hoz nálam sokkal jobban értő külföldi fejlesztőkkel is. pl. Doc.K of Moods Plateau-val, aki a keletnémet gyártású KC85-ön aktív, vagy pl. Prodatron-nal, aki a többféle Z80as gépet (CPC, Enterprise, MSX) támogató SymbOS multitasking operációs rendszert jegyzi, és nagyon érdeklődött a gép memóriabővítési és memórialapozási lehetőségei iránt - de sajnos erről én keveset tudok. Annyit igen, hogy "van ilyen". :) De mindenesetre, ki tudja ezekből még mi sülhet ki. ;)

(A fészbúkról meg nem nyitok vitát, nyugodtan legyetek egy zárt csoportban akárhol egy ebből élő cégnek pumpálva az adataitokat, én maradok a nyílt interneten, ahol elérhetők az információk, a közös tudás mindenkinek, zártkörű csoportokba regisztrálgatás nélkül. De erről tényleg nem akarok vitát nyitni, főleg mert a ti dolgotok, én vagyok a vendég, így aztán végkép nem akarok - és fogok - tudni meggyőzni senkit semmiről. De nekem személy szerint jó így, FB account nélkül, köszi.)

Szerk: Ja igen, amit kihagytam, páran a név alapján azt hitték, hogy ez valami TV csatornákhoz felhasznált szuper-spéci videófeliratozógép (lásd Amiga, genlock, és vidéke), de ott azt kellett mondanom nyilván, hogy sajnos nem így van. De mondjuk ki tudja, mit fognak még alkotni hozzá pl. az FPGA mágusok...  ;D
« Utoljára szerkesztve: 2023. Október 17. - 23:35:53 írta Chain-Q »