Szerző Téma: Assembler / disassembler  (Megtekintve 9783 alkalommal)

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában

Gaia

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
    • Gaia's shrine
Assembler / disassembler
« Dátum: 2013. Május 12. - 13:40:51 »
Egy rutinos ember tudna ajánlani egy jó disassembler/assembler csomagot Z80-ra? Olyan kellene amivel a visszafejtett assembly kódot akár rögtön újra le is tudom fordítani. Disassemblerből előnyt élveznek az olyanok, amik megpróbálnak többé kevésbé értelmesen haladni a kódban és "kitalálni" mi adat és mi nem. Google a barátom tudom, de szeretnék időt nyerni...  ;)

Zozosoft

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
Re:Assembler / disassembler
« Válasz #1 Dátum: 2013. Május 12. - 15:23:46 »
Disassemblernek az IDA Pro ami tud ilyet, ott ráböksz egy adott pontra, hogy ez kód, onnantól végigmegy minden elágazáson (mindkét ágon), és szubrutinhíváson.
Sajnos a free verzió nem tud Z80-at, de google barátoddal lehet teljeset találni :-)
Fordítónak Sjasm-et használok, forrásszöveg szerkesztéséhez meg a Programmer’s Notepad-ot.

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #2 Dátum: 2013. Május 12. - 17:12:50 »
Sebestyén Pál nekem a DASMx.exe-t küldte, és úgy látom, hogy jó, mert készít egy assembler file-t és készít lista file-t is, amelyikben a memória címet, gépi kódot és az ASCII kódját is oda teszi külön oszlopba és így lefele ha olvasni lehet, vagy ismerős a karakter gyorsabban vissza lehet fejteni.

Gaia

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
    • Gaia's shrine
« Válasz #3 Dátum: 2013. Május 12. - 22:43:46 »
Köszönöm. A DASM-et már használtam korábban, de vagy sosem tudtam vagy elfelejtettem, hogy tud Z80-at :) Gondolom a VT DOS disassembly is ezzel készülhetett.

Zozosoft

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: 2013. Május 13. - 06:36:44 »
Van VT-DOS disassembly? Ez elérhető valahol?

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2013. Május 13. - 12:21:30 »
Zozo!
A VT-DOS 1.1 és 1.2 "tökéletes" visszafejtését, (disassemblálását) meg találod a http://www.sdinterface.atw.hu/index.htm - segédlet - bekezdésnél.

Zozosoft

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #6 Dátum: 2013. Május 13. - 13:41:17 »
Köszi!
A vezérlőkártyán lévő ROM-ról nincs visszafejtés?

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: 2013. Május 13. - 14:16:11 »
Zozo!

Nem tudok róla, de DASMx-el Valaki megcsinálhatná!

teki

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: 2013. Május 19. - 14:17:54 »
A zeus-t eleg sok helyen emlegetik: http://www.desdes.com/products/oldfiles/
(ezen az odalon van egy tonna cucc amugy, jatekok forrasa, toolok, stb)
En vasm-ot probalom assemblernek hasznalni, de egy monitor tenyleg jo lenne.

RetroHW

• Administrator
  • Jr. Member
    • Profil megtekintése
    • RetroHW
« Válasz #9 Dátum: 2013. Május 20. - 17:29:15 »
Sziasztok, én a Google csoportokat böngészve találtam rá a TVC csoporton az SD interface-re, és a megadott honlapon található példákat és TASM-ot használva próbálkozom életem első Z80 játékát írni( persze TVC-re :) ). A honlapot nem tudom szabad-e megadni. A példák alapján, és persze a TVC hardver és szoftver leírásai alapján kezdőként is egész jól boldogulok, így bátran ajánlom a TASM-ot bárkinek:).
IDA-t régen használtam úgy '98 magasságában, de fogalmam sincs hogyan tudok vele manapság Z80-al hatékonyan dolgozni, így egy egyszerű DASMZ80-at használok meglévő kód mazsolázására.
Konfiguráció: TVC 64K Basic 1.2, SAA1099P, soros interfész, soros egér, +128K NVSRAM RTC-vel.

Atka72

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
« Válasz #10 Dátum: 2013. Május 21. - 11:54:40 »
Az Oshonsoft Z80 simulator IDE-t ajánlanám. Komplett Z80 emuláció, assembler, debugger, disassembler, TASM, basic fordító is van benne, szinte minden ami csak elképzelhető. Külső modulokat is lehet hozzá írni, neki is láttam benne egyenlőre egy Primót emulálni.
Na és van még a csomagban 8085,  PIC,  AVR emulátor is ha már nem elég a z80 :) 
http://www.oshonsoft.com/

Kiss Károly

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #11 Dátum: 2013. Június 15. - 18:28:53 »
Sziasztok, én a Google csoportokat böngészve találtam rá a TVC csoporton az SD interface-re, és a megadott honlapon található példákat és TASM-ot használva próbálkozom életem első Z80 játékát írni( persze TVC-re :) ). A honlapot nem tudom szabad-e megadni. A példák alapján, és persze a TVC hardver és szoftver leírásai alapján kezdőként is egész jól boldogulok, így bátran ajánlom a TASM-ot bárkinek:).
IDA-t régen használtam úgy '98 magasságában, de fogalmam sincs hogyan tudok vele manapság Z80-al hatékonyan dolgozni, így egy egyszerű DASMZ80-at használok meglévő kód mazsolázására.

Hogyne szabadna honlapot megadni, sőt, kötelező :D Mondjuk az SD interfész oldalát ismerjük.  :D

Gaia

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
    • Gaia's shrine
« Válasz #12 Dátum: 2014. Február 22. - 13:06:35 »
Most találtam rá erre az online disassembler-re, egész pöpec:

http://www.onlinedisassembler.com/odaweb/