Szerző Téma: DOS Programok  (Megtekintve 21061 alkalommal)

0 Felhasználó és 5 vendég van a témában

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
DOS Programok
« Dátum: 2013. December 14. - 15:50:50 »
Helló! A héten találtam meg, de régóta itt szunnyadt a winyómon, két kis "gyöngyszem". Az egyik egy Sakk program (Sargon) Z80 assemblerben "kvázi" grafikusan, a másik a megoldása miatt érdekes, mert egy com file-okat futtató program szintén Z80-ban, amely a program befejezése után visszatér a hívó menübe. A könyvtárváltást nem tudja, de floppyváltása jó és akkor működik biztosan, ha a program az "a:" floppyn van. A mellete lévő programok, windows-dos ablakban működő CP/M rendszer, hogy mivel fordítottam, azért. Így gyorsabb mint az emuban, vagy a gépen. Az indító könyvtárat látja mint lemezt és így a totálcommanderrel szerkeszthetek. A cpm.bat file-vel azonnal indul - prompt.
« Utoljára szerkesztve: 2013. December 14. - 15:57:43 írta VaszicsApoca »

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
Re:DOS Programok
« Válasz #1 Dátum: 2014. Április 26. - 11:42:43 »
Csak úgy, érdekességből felteszek néhány "dolgot", amit az elmúlt néhány évben találtan az interneten. Itt van például az S-Basic nyelv - Strukturált BASIC - , ezt a KayPro gépre készítettek 1981 körül. Érdekessége. hogy nem interpreter, hanem fordító és kisebb com file-t generál, mint a Turbo Pascal. Sajnos az eredeti könyve nem található meg (nem "scannelte" be senki) csak az index file-a (mellékelve) és néhány hasznos segédlet és forrás file. Elvileg a COMAL (mellékelve) és a Pascal házasságából született "gyermek". Mindkét programnyelv fut TVC-én - VT-DOS alatt és UPM alatt is. UPM alatt könnyebb vele dolgozni, mert ezek CP/M-re készültek, file rendszer, lemezkezelés stb grafika is.  Szerintem egy nagyon jól megírt programnyelv és sokkal többet tud, mint amit én ki tudok hozni belőle. Próbáljátok ki!

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #2 Dátum: 2014. Április 27. - 09:47:19 »
C nyelvből Dunát lehetne rekeszteni, nem keresztbe, hosszába! Sokféle C volt már a 8 bites (magyar úr) korszakban is. Legismertebben a Hisoft, Hi-Tech, BDS-C, Aztec, C80, és a Small C és a többi. A C-ben programozók biztos értékelni tudják egyes C féleségek adottságait. Próba...

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2014. Május 4. - 16:58:23 »
A sor eleje, nálam (a cp/m könyvtárban) az ADA nyelvvel kezdődik.Eredetileg az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma számára fejlesztették ki 1977-1983 között.A nevét Lady Ada Lovelace (1815–1852) után kapta, aki matematikus és írónő volt, Lord Byron felesége és egyes állítások szerint főként arról volt ismert, hogy leírást készített a Charles Babbage által tervezett első mechanikai számítógéphez, az analitikai számolóműhöz. Egyesek szerint a géphez készült programokat is ő írta, így az első számítógép-programozónak tekinthető.
Nekem úgy tűnik, nagyon-nagyon Pascal szerű. TVC-re könnyen adaptálható a képernyő kezelés és egyéb sajátosságok megírásával.

szaboatis

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: 2014. Május 7. - 16:16:23 »
Üdv! Az alábbi helyekről sok hasznos CP/M felhasználói program, fejlesztőeszköz letölthető. Egy része használható lehet a TVC-n is.

http://www.cpm.z80.de/binary.html
http://www.retroarchive.org/cpm/index.html
http://www.glitchwrks.com/2010/10/25/Walnut-Creek-CPM/index.html

Harminc éve nem gondoltam volna, hogy ennyi mindenre lehet használni a jó öreg TVC-t  :)

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2014. Május 7. - 17:55:41 »
Igen, ha akkor hozzáférhettünk volna ezekhez a programokhoz, programnyelvekhez. A legtöbb programnyelvet a "http://www.z80.eu/index.html" lehet leszedni, de nagyon sok hely van! Én is leszedtem a Walnut-Creek CD-t és a másik helyről is sok hasznosat lehet letölteni, sajnos vannak olyan software-k amelyeket már nem lehet elérni, vagy hibásan, sérülten vannak fenn.
« Utoljára szerkesztve: 2014. Május 7. - 18:12:40 írta VaszicsApoca »

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #6 Dátum: 2014. Május 16. - 11:16:03 »
A sorban a következő, egy "őskövület" az ALGOL ( ALGOrithmic Language, magyarul kb. algoritmikus nyelv). Kettőt találtam (van nekem), de csak az egyik működik a másik hibásan van a világhálón és nem találtam meg jól. Az Algol-M jó és működik. A Research Machines RML ALGOL V4.1C -ja viszont nem jó, hibás a file - a file eleje a CP/M floppy image könyvtár szerkezete látszik, a lemez file-ok tartalmát mutatja, így biztos sérült! - ki lehet próbálni. Uccú

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: 2014. Augusztus 26. - 15:20:41 »
Találtam egy oldalt (http://www.jbox.dk/rc702/index.shtm) ahol egy igazi érdekességre bukkantam.
Anders Hejlsberg  (a Turbo Pascal eredeti szerzője, a Delphi fő tervezőmérnöke, jelenleg a Microsoftnál dolgozik), egy két korai munkájára, úgy 82-83 körül, a Poly-Pascal és a ComPas-ra. A ComPas 2.2 fut TVC-DOS alatt rendesen, próbáltam beállítani a képernyő szekvenciákat, most jónak néz ki. Kicsit nehézkes a szerkesztője, mert ide-oda kell váltogatni az Edit és a Move között és egyáltalán nem Turbo Pascal szerkesztő, install programot nem találtam, hogy a billentyűzetet is átállítsam TVC-re, de lehet vele dolgozni. Valamivel kisebb a futtatható program, mint a Turbo-é. Nyelvezete alig tér el pl.: az Inline helyett Code van stb. Feltettem az emulátort is (RC702) mert érdekes, benne van az WD1002 10MB- winchester a pdf is.Meglehet, hogy ez lehetett az alapja a 90-es évek TVC- winchester összekapcsolásának. Az Fput - Fget programmal a emu "communikál" a PC-vel. (megjegyzem, hogy több CP/M-es gép tudta a 10MB-os winyókat kezelni)
A ComPas 3.3 már teljesen Turbo Pascal szerkesztős nem kell váltogatni és a szerkesztő funkciók is (pl.: Contrl K+ Contrl D -kilépés a szerkesztésből) de valami miatt csak UPM (CP/M) alatt látja a diszket, a "könyvtárat", DOS alatt Disk Full, vagy No file és nem tud így menteni, vagy beolvasni file-t. Hát ennyi...

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #8 Dátum: 2014. Augusztus 26. - 15:33:46 »
Még annyit, hogy Anders Hejlsberg akkor csak 22-23 éves volt. A doksikkat most csatolom külön-külön a méret miatt.

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #9 Dátum: 2014. Augusztus 26. - 15:36:46 »
Láttam, hogy valakit érdekelt a Comal80 itt egy doksi hozzá, de dánul sajna és a WD1002-es leírása, benne 8085-ős assembler  és basic programmal...

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #10 Dátum: 2014. Szeptember 11. - 09:35:50 »
Végül is találtam olyan ComPas-t ami fut TVC-DOS alatt és írni-olvasni tud a floppyról. A verzió 3.02-s, csak a nyílbillentyűzetet nem tudtam átállítani. Valahogy lehet, mert tudja az alternatív billentyű állítását az első 656 byte-n valahol. tettem mellé egy CP/M-86 RC759-es emulátort az fd1-en rajta van a Poly-Pascal 3.1-s grafikával és installal. Amstradéknál találtam MalardBasic-el együtt.

Gaia

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
    • Gaia's shrine
« Válasz #11 Dátum: 2014. Szeptember 16. - 23:39:09 »
Jó ez a svéd nyelvű doksi... :) Ezek ha jól értem nem CP/M hanem TVC-DOS alatt mennek? Nem semmi...

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #12 Dátum: 2014. Szeptember 17. - 11:28:54 »
Attila! Ezek mindkettő UPM (CP/M) és VT-DOS alatt is rendesen futnak, csak a képernyő vezérlő szekvenciák kell beállítani. A billentyűzetet is lehet, csak még nem derült ki számomra, hogy hol.
A leírás alapján alternatív billentyű használatra van lehetőség.

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #13 Dátum: 2015. Szeptember 29. - 17:24:34 »
Ha valaki tud segíteni! Még régebben találtam ezeket a dolgokat, csak most foglalkoztam vele egy kicsit, mert érdekes. Tulajdonképp DOS alatt egy kis grafika. Nagyon kicsi változtatással, a  pset-nél kellett be és kilapozni a TVC- videóramját és előtte beállítani a 08000H-s kezdő cimet (jeleztem is) ha nem állítanánk át a kép méretet az Amstrad nc100-480X64 pont-t TVC 512-240-re akkor is futna és megjelenne amit akarnánk. A probléma az, hogy ha nagyobb a sorok száma 128-nál megbolondul a "drawline", valami ellenkező irányba induló verzát rajzol ki. Ezt kellene egy nagyon hozzáértőnek átnézni, hogy mi a bánattól nem műxik rendesen. Egyéb iránt érdekes a dolog, mert az egész eredeti csomag, olyan C szerűen van kidolgozva! A csomaghoz hottá tettem a MESCC - a small C+ egy spanyol pók általi átdolgozását. Benne a te.com, ha minden igaz a TVC-DOS-ban működő C nyelvben írt editor, több beállítással és fordítással. Jó lenne. ha mozdulna egy kicsit az oldal. (Help Me! - SOS!)
« Utoljára szerkesztve: 2015. Szeptember 29. - 17:26:11 írta VaszicsApoca »

szaboatis

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #14 Dátum: 2016. Március 9. - 12:01:23 »
Sziasztok! Sikerült valakinek működésre bírni a MESCC-t emulátor alatt? (WinTVC 1.0.7) Nekem sajnos *** Not enough memory hibaüzenetet ad a cc, akár magát a compilert (make_cc.c), akár bármilyen példaprogramot akarom fordítani.  :(