Szerző Téma: VTVC tápcsati, képkimenet csatik, és a többi csatlakozó lábkiosztása  (Megtekintve 6489 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

VTVC

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
Hello. Szereztem egy VTVC-t táp nélkül, de sehol sem találom a tápcsati és a többi csatlakozó lábkiosztását.
Széttúrtam a netet, meg a http://tvc.homeserver.hu/ oldalt, de a könyvekből is pont ezek az infók hiányoznak.
Itt sok infó van a gép elemi szintű működéséről, de még egy rendes kapcsrajz sincs, ahol láthatnám a szükséges infókat. http://tvc.homeserver.hu/doc/konyvek/tvchardver.pdf
Még a feszültségenként szükséges Amperekről is csak itt találtam infót. http://forum.tvc.hu/index.php?topic=23.0
Itt derül ki az is, hogy a gépnek nem csak 5V-ra van szüksége.
A gyári tápon (nincs ilyenem) semmilyen felirat sincs a kimeneti feszültségekről és Amperekről, se a lábkiosztásról, nem értem miért.
Biztosan sokan táp nélkül szereztek VTVC gépet, nem értem hogy miért nincs sehol infó a lábkiosztásról, stb.
Van egy +5V, +12V, -12V-os tápom, csak tudni kéne hogy kell bekötni.
A kompozit és RGB kimenet bekötése is kéne, mert mindkettőt ki akarom próbálni, az RF kimenet egyszerű, de ez a legrosszabb képminőségű.

Charley

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
Re:VTVC tápcsati, képkimenet csatik, és a többi csatlakozó lábkiosztása
« Válasz #1 Dátum: 2016. Október 19. - 14:46:50 »
Szia! Fura, de nem a HW leírásban, hanem a géphez adott Kezelési útmutatóban, az 51. oldalon van leírva a tápcsatlakozó kiosztása. Az RGB és videó kimenetek csatlakozói is ebben a könyvben vannak ismertetve.

http://www.tvc.hu/doc/konyvek/kezelesiutmutato.pdf

VTVC

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #2 Dátum: 2016. Október 19. - 16:12:20 »
Köszi. Ezt a könyvet néztem, a 9. oldalon vannak megszámozva a csatlakozók, kerestem a hozzájuk tartozó leírást, de ott nem volt. Tényleg az 51. oldalon kezdődik a lábkiosztás lista.
De ez még mindig kevés, mert egyetlen csatlakozót se látni sehol hogy hogy néz ki, milyen formájú, méretű, meg egyáltalán melyik láb hányas. Ezek az infók is kellenek, hogy rá tudjam kötni a saját tápomat a gépre, meg képkimenetet csináljak. Nem akarom szétszedni a gépet.

Az 52. oldalon van az RGB és kompozit. Valaki hozzáértő tudna mindenre válaszolni?
Az RGB jel sima analógnak tűnik, az? Mire és hogyan kell ezt rákötni? Csak azt látni hogy 5 pólusú.
1084S monitorom van, itt a kiosztása. http://www.zimmers.net/cbmpics/cbm/monitors/1084s/pinout.html
Hova kössem a gép 4-es szinkronjelét? Az analóg módot kell nézni. A composite syncre?

A kompozit is 5 pólusú, a 2-es, vagy a 3-as kompozit kimenetet kell használnom?
A nem leválasztottra max. 2V-ot ír, ez lehet hogy sok a monitornak, az 1V-ot szereti csak.
A tápcsatinál miért van 8 láb, ha csak 4-et használ? Minden feszt 2-2 lábra kell bekötni, vagy elég csak az egyikre?
Még nem kaptam meg a gépet, de érdekes hogy semelyik könyvben sincs meg egyik csatlakozó képe sem, a neten se. Ha kívülről nem látom hogy melyik láb hányas, akkor kell az infó.

Melyik csatlakozó speciális? Lehet ezeket még kapni? 1986-88-ban lehetett kapni a géphez rendes RGB, meg kompozit kábeleket?

szaboatis

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2016. Október 20. - 22:28:40 »
Szia! A csatlakozók rajzait az 54. oldalon találod.

Kompozit videó: Én a 3. lábat használom, így működik. A csatlakozó még beszerezhető, pl itt: http://www.tme.eu/hu/details/dc-003/din-csatlakozok/

tápcsatlakozó: típusát nem tudom, de belül 1-2, 4-5, 6-7, 9-10 össze van forrasztva, mindegy melyikre kötöd.

Pár kép itt: https://goo.gl/photos/5Z9ucDnrVjWbnFVj7

Üdv.:
Attila

VTVC

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #4 Dátum: 2016. Október 21. - 02:52:35 »
Köszi az infókat és a képeket. A képeket 20-án csináltad a saját gépedről csak miattam?
A kompozitnál én is a 3-asra gondoltam. Kezdésnek jó lesz az RF is, ha működik a gép, akkor lehet foglalkozni a többi képkimenettel. Olcsó a kompozit csati, a posta sokkal több lesz.
Milyen csatija van az RGB-nek? Olyan, mint a kompozitnak? Ezt használtad már?

A tápcsatival nem tudom mi lesz, semmihez se hasonlít.
Gyári tápod van, vagy ezt is úgy csináltad, mint a kompozit kábelt a 2 RF kábelből?
Akár ki is lehetne szedni azt a 10 tűs tápcsatit, és egy ma is kapható anyásat berakni, és ehhez csinálni apás tápcsatit.
A csatlakozókiosztások ugyanolyanok mindegyik fajta VTVC-nél, akár 32, akár 64, akár 64K+-os a gép?
Főleg a tápcsatira gondolok. A gép gondolom nem működik csak 5V-tal. Kell a +12 és -12 is? Vagy elég a +12V?
Úgy nézem a +12V a képelőállításhoz kell. Mihez kell a -12V? Nincs kapcsrajz sehol.

Párszor próbáltam már pl. sima DIN5-ös csatlakozóra vezetékeket forrasztani, de sehogyse sikerült, nem ragad az ón a csati tűire. Ha sokáig melegítem, akkor se, inkább kiolvadt a körülötte lévő műanyag, és dobhattam ki a csatit.
Hogyan lehet ezeket a csatlakozókat forrasztani? Miért nem réz, vagy ónos a bevonatuk? Mi az a fényes anyag?
« Utoljára szerkesztve: 2016. Október 21. - 02:56:32 írta VTVC »

Zozosoft

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2016. Október 21. - 15:12:15 »
Milyen csatija van az RGB-nek?
Az sima 5 tűs DIN dugó. Viszont ha kell hang is, ill. kell a kapcsolófeszültség a tévéd SCART bemenetének, akkor ezeket a másik csatlakozóról kell venni.

Idézet
A tápcsatival nem tudom mi lesz, semmihez se hasonlít.
Szerintem az valami szovjet gyártmány lesz. Múltkor láttam valami orosz Spectrum klónról fotót, annál is ilyet használtak.

Idézet
A csatlakozókiosztások ugyanolyanok mindegyik fajta VTVC-nél, akár 32, akár 64, akár 64K+-os a gép?
Igen.

Idézet
Nincs kapcsrajz sehol.
tvc.hu-n nézted már?

Idézet
Miért nem réz, vagy ónos a bevonatuk? Mi az a fényes anyag?
Na erre én is kíváncsi lennék... de örülj neki, hogy nem Atari ST-d van, ott 13 lábú hülye DIN dugó van...
Én meg szoktam egy kicsit reszelni a lábakat, ill. gyantát is használok.

VTVC

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #6 Dátum: 2016. Október 21. - 16:29:17 »
Megjött a gép. A tápcsati egy borzalom, apás csatit berakni ide? Gondoltam bedugdosok vezetékeket az anyás csatiba, és kész. Ez lehetetlen.
A másik probléma, ha az RF csatiba nem megy bele a sima apás RF kábel csatlakozója, a közepe beszorul.
A kompozot kimenetet se tudom használni vezetékdugdosással csak a teszthez, mert nem tudom melyik láb hányas. Szaboatis fotóján a kompozit kábelnél csak annyi látszik, hogy a középső tű a föld. Melyik a 3-as láb? Ez kell nekem.
Az RGB-vel nem akartam foglalkozni, de hiába is akarnék, mert itt se tudni hogy melyik láb hányas, hiába sima DIN5-ös a csati.
Miért nem lehet sehol megtalálni a VTVC csatlakozók lábkiosztásait rendesen, a csatik képével, és a lábak számozásával?
3 képkimenet van, és egyiket se tudom használni infóhiány, vagy más miatt.
Hol találtad a hardvertervrajzok oldalt? A főoldalról nem tudok ide eljutni.
Itt sincsenek meg azok az infók, amik nekem kellenek, mert sehol nincs 1 csatlakozó se a rajzokon.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Október 21. - 16:51:57 írta VTVC »

Zozosoft

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #7 Dátum: 2016. Október 21. - 22:04:03 »
A másik probléma, ha az RF csatiba nem megy bele a sima apás RF kábel csatlakozója, a közepe beszorul.
Ha jól tippelem sima RF kábel alatt a nyugati számítógépek RCA végű kábelére gondolsz.
Ide antenna csatlakozó végű kell.

Idézet
Miért nem lehet sehol megtalálni a VTVC csatlakozók lábkiosztásait rendesen, a csatik képével, és a lábak számozásával?
Egyszer már mondtuk, hogy Kezelési útmutató. 54. oldalon van a csatlakozók képe számozással.