Szerző Téma: Memória bővítő  (Megtekintve 22295 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

RetroHW

• Administrator
  • Jr. Member
    • Profil megtekintése
    • RetroHW
Re:Memória bővítő
« Válasz #15 Dátum: 2013. Július 18. - 13:46:24 »
Az enyémben Fujitsu MB8264 típusú IC-k voltak. Viszont az MK4164 doksijában az van, hogy "PIN9 is not needed for refresh", tehát elvileg az A7-et már nem is használja. Így megvan a 7 bit(A0-A6).
A doksit csatolom.
Én naív módon arra gondoltam, hogy az 1Mbites ramokhoz átcsoportosítom a címbiteket A0-A8-ig, mert abban reménykedtem, hogy a Z80-nak van egy belső countere ami tovább számol 128-nál a frissítésnél :). Ezek szerint nincs. Az EP akkor hogy a manóba oldja meg a 4 mega frissítését?
Jah a SIMM-jeimben KM41C1000 ramok vannak. Annak is csatolom a doksiját.
Konfiguráció: TVC 64K Basic 1.2, SAA1099P, soros interfész, soros egér, +128K NVSRAM RTC-vel.

RetroHW

• Administrator
  • Jr. Member
    • Profil megtekintése
    • RetroHW
« Válasz #16 Dátum: 2013. Augusztus 21. - 16:32:37 »
Végre eljutottam odáig, hogy forrasztópákát vegyek újra a kezembe.
Az új ötlet szerint a cartridge slotba megy a ram bővítés, annyi átalakítással, hogy a porthoz szükséges vezérlőjeleket és a WR-t kivezetem.
A 16Kbyte feletti lapokat egy 74273 választja ki egy kijelölt porton, aminek a felső 3 bitje egy 74138 segítségével 8db chip selectet állít elő. A 8 bankba egyenként max. 512Kbyte méretű SRAM rakható.
A lapozó áramkör valójában bele van építve a gépünkbe, méghozzá az 1-es portra(nyomtatóport). Így én a könnyebbik utat választottam, hogy tesztelni tudjak, mielőtt bármit véglegesítek.
A lapkiválasztás, és a ramból történő kiolvasás müködik is, viszont az írással van valami gond. Szerintem a -WR jel időzítésénél kell keresnem a problémát, de ezt még sajnos nem volt lehetőségem leellenörizni.
Gondoltam leírom hol tart nálam a dolog, mert mostanában nem született újabb hozzászólás ami két dolgot jelenthet: vagy foglalkozik vele más is csak ugyanígy elakadt, vagy nem :).
Konfiguráció: TVC 64K Basic 1.2, SAA1099P, soros interfész, soros egér, +128K NVSRAM RTC-vel.

RetroHW

• Administrator
  • Jr. Member
    • Profil megtekintése
    • RetroHW
« Válasz #17 Dátum: 2013. Szeptember 7. - 16:50:10 »
Úgy tűnik megszületett az áttörés :)!
A cartridge helyére berakott NVSRAM forradalmasíthatja a TVC fejlesztéseket, mert működik! :)
Azért nem ment eddig mert elbénáztam a programot, a hardver tökéletes volt mindvégig.
A cartridge helyére tehát belapozható 16KByteonként akár 4MB ram.
A nem felejtős ram előnye, hogy cartridge tartalmakat feltöltve megőrzi azokat, így a 0. lapra rakott memóriamanager programmal akár közvetlenül futtathatók lesznek.
Apropó, tudja valaki hogy az űrhódító cartridgeből ki lehet-e lépni basicbe? Vagy forrasszak egy kapcsolót a chip selectre(-CART jel)? Mert ezt a cartridgeot töltöttem fel a 0. lapra, és nem tudok szabadulni tőle :D.

Kiss Károly

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #18 Dátum: 2013. Szeptember 8. - 21:27:50 »
Nem lehet kilépni

Atka72

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
« Válasz #19 Dátum: 2013. Szeptember 8. - 22:24:51 »
Szuper, akkor kérnénk egy kis dokumentációt róla, és bepítem az emuba.

Atka72

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
« Válasz #20 Dátum: 2014. Január 26. - 16:58:43 »
Sikerült összeütni egy videolejátszó progit a memória bővítőre alapozva.
Egyenlőre nem színes, de az is készül. Így viszont nagyobb a felbontása.
Hátha valakinek kedve támad legyártani a bővítőt hardveresen is.
Egész szép teljesítménye lett ahhoz képest amire számítottam. Még 33fps is ment neki csak úgy hamar elfogy a memória persze.

http://www.youtube.com/watch?v=tnuRf6EIH6g&feature=youtu.be

« Utoljára szerkesztve: 2014. Január 26. - 17:05:52 írta Atka72 »

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #21 Dátum: 2014. Január 27. - 08:28:47 »
Remélem teszel is fel valamit majd ide. Nem tudom, nézted-e Sebestyén Pál videó lejátszóját, egyenlőre azt látom nagy különbségnek, hogy a Pálé a 2 GB lemezről streamel, a Tied meg memóriából. Atka, nem engedi ( nulla nagyságút tölt le) a youtube-ról. A 4 MB EXT RAM-t lemeznek látja a rendszer? Mit játszol le? Avi-t, vagy valami saját tömörítést? Na érdekelnek a részletek is!
« Utoljára szerkesztve: 2014. Január 27. - 08:42:07 írta VaszicsApoca »

Atka72

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
« Válasz #22 Dátum: 2014. Január 29. - 00:05:10 »

http://www.youtube.com/watch?v=dbAoFKvLbqI

http://youtu.be/TuQhTcIAWyI

Elkészült a színes verzió is.
VaszicsApoca!
A memóriát simán bővített lapozható memóriának látja 16K-s laponként , tulajdonképpen bármekkora lehet.
A képek és a zene tömörítetlenül vannak benne. Tulajdonképpen bitmap annyi különbséggel hogy minden sor első két bájtja a hang, amit közben lejátszik. A filmek Virtualdubbal error dithering pluginnal készültek/ ez a lelke tulajdonképpen az egésznek/, amit aztán memória streammé konvertáltam és betöltöttem a memóriabővítőbe.

A lejátszó progi forráskósja:
« Utoljára szerkesztve: 2014. Január 29. - 00:07:44 írta Atka72 »

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #23 Dátum: 2014. Január 29. - 08:29:43 »
Atka! Tulajdonkép memória kártyáról is játszhatná? Ami, most Sebestyén Pál óta VT-DOS, BASIC alatt 2 GB-t, persze ha van SD interface, vagy SD cartridge. Tedd fel a streamelt videót, meg a cas-filet is, ha lehet, megnézzük. Nekem mindkettő van.
« Utoljára szerkesztve: 2014. Január 29. - 10:24:05 írta VaszicsApoca »

Atka72

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
« Válasz #24 Dátum: 2014. Január 29. - 10:25:51 »
VaszicsApoca!
Elvileg játszhatná memóriakártyáról is raw módban ha tud olyat.
Beletettem egy audio lejátszót is 11Khz -es 8bites wavot játszik.
http://youtu.be/RdegXXWup0Q
http://youtu.be/iJp0QSQDDps
Nem cas-al indulnak, a videón látható a folyamat. Igaz cas-ba is be lehetne tenni.

Viszont biztos át kéne hozzá írni mert most a 3-as lapról olvassa az adatokat folyamatosan. Az SD kártyaolvasóról jó lenne többet tudni, hogyan érhető el rajta az adat direkt címzéssel? Ha tudnám az emuba is beépülhetne.
Az is kérdés hogy milyen sebbeséget tud az SD kártya így olvasva. Valószínűleg egy kicsit trükközni kell vele előreolvasással a memóriába.

A mellékletebe betettem a  2.1 Emut a crt fájlokkal.
Jó lenne ha meg lehetne oldani hogy menjen róla,   2GB-ra 6,5 óra film férne fel! :)
« Utoljára szerkesztve: 2014. Január 29. - 10:34:22 írta Atka72 »

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #25 Dátum: 2014. Január 29. - 11:09:30 »
Atka! Szerintem nézd meg Sebestyén Pál lejátszóinak forrás kódját, fent van minden a  - http://www.sdinterface.atw.hu/index.htm - oldalon példákkal, konvertálókkal, VT-DOS-os (.com) és BASIC-es (.cas) formátumban is, a teljes formátum leírásokkal együtt.

Atka72

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
« Válasz #26 Dátum: 2014. Január 29. - 11:26:56 »
Néztem, de direkt olvasást nem láttam, csak a lemezkezelőn keresztül. Javítsatok ha tévednék.
Egyébként le a kalappal, a munkája előtt!
Majd még kivesézem jobban.
« Utoljára szerkesztve: 2014. Január 29. - 11:29:48 írta Atka72 »

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #27 Dátum: 2014. Január 29. - 11:36:52 »
Atka! A crt-t beillesztem, de utána, hogy indítsam? Látom van floppy is, de működik? Nem tudok imagefile-t kiválasztani.

Atka72

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
« Válasz #28 Dátum: 2014. Január 29. - 12:55:30 »
A betöltés menete: /a fentebbi videokon látható is/
1  a 4 megás videót másold be a tvc .exe mellé a videomex könyvtárból
2  CRT load: mex4mb.crt

3 Aztán
vagy az Assembler modulból fordítsd be a memóriába a test_4MBvideo12color.asm fájlt és   print usr(10000)  -el indul.
vagy ezt a cas töltsd be és RUN

A floppy nem működik rendesen, az IMG kiválasztás a Media fülben található.

« Utoljára szerkesztve: 2014. Január 29. - 13:09:29 írta Atka72 »

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #29 Dátum: 2014. Január 29. - 14:55:18 »
Oké Atka! A saját fordításom is fut, csak az volt a baj, hogy nem - print usr(10000) - hanem - 10 print usr(10000)  és run - (úgy fordítottam, hogy egy sornyi basic program legyen és úgy csak egyhelyben rángatódzott). A hangot is fordítottam és működik. Mivel tetted a "crt"-be a videót és a wav-ot? A hangot nem lehet az SAA1190-re írányitani - gondold el sztereó hang a videóhoz!