Szerző Téma: Kiegészítő áramkörök építése  (Megtekintve 6949 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Atka72

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
Kiegészítő áramkörök építése
« Dátum: 2013. Május 19. - 02:26:48 »
Ha valakinek kedve támad bővítőket építeni ebben a leírásban sok hasznos dolgot talál.Annak idején ezek alapján készítettem én is I/O bővítőket. /RTÉK 1988 kivonat/

Van benne fényceruza illesztő is, kipróbáltam, működött.Egy filctollba tettem fototranzisztort és a cikkben lévő kapcsolást kötöttem az CRTC LPen bemenetére. Aztán mivel rajzoláshoz nem volt elég a felbontása elvetettem, de karakteres felbontásban is jó lehet.  Sajnos a TVC-hez egér nem létezett, nem is volt rá különösebb igény, de ha valaki nekiállna egy ablakkezelő programot  fejleszteni rá ez könnyen megvalósítható lenne a segítségével. /Az EMU-ba már van egér ez alapján :)/

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
Re:Kiegészítő áramkörök építése
« Válasz #1 Dátum: 2013. Május 19. - 14:53:00 »
Attila!
A TVC-hez van RS232-es csatlakozó, ami elvileg PC kompatibilis kellene, hogy legyen, no jó ki tudta ezt még 1986 táján amikor PC-ni is csak 88-89 körül kezdtünk. Nekem van két nagyom öreg kis soros (RS232) egerem, ami egy kis soros- nagy- soros átalakítóval kapcsolható a kártyához. Ezek szerint nem csak szoftver kérdése az egér használata TVC-én? Kértem régebben Grósz Attilát- az RS232-emulálára az emulátorában. Egy buta kérdés, mivel a joystick csatlakozó is pontosan akkora mint a soros csatlakozó, hogy lehet-e illeszteni ezeket.

Atka72

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
« Válasz #2 Dátum: 2013. Május 19. - 15:11:22 »
Na igen RS232-vel egér és akár egy PC, vagy akár net is csatlakoztathtó lenne a TVC-hez.Csak az egyszerűség kedvéért gondoltam az opcionális fényceruzára. Minimális elektronika kell csak hozzá és egyszerűen megvalósítható HW-en és EMU-ba is,
mivel ez a CRTC alapszolgáltatása. Csak a regisztereket kell kiolvasni.
A Joy port valóban ugyanolyan fizikailag mint a soros, tehát régi soros egeret bele lehetne dugni csak át kéne alakítani, de akkor elvész valamelyik Joy, van hely a házon másik csatlakozónak.
Viszont RS232-őt sose láttam hozzá, bár elvileg tudja a gép. Viszont ahhoz nem kellett valami külön illesztő egység?
Megnéztem a soros vonali interfész füzet szerint az külön illesztő volt. 110-19200 baud között állítható sebességgel.
Ez lehetne a következő feleadat az EMU-ba, viszont azt nem értem a leírásban a végén hogy jönnek oda a Floppy vezérlő regiszterei?

« Utoljára szerkesztve: 2013. Május 21. - 09:14:29 írta Atka72 »

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #3 Dátum: 2013. Május 19. - 16:25:21 »
Attila!
Tulajdon kép A TVC adottságai sokkal jobbak, mint amit használtunk, használunk a fényceruza használata ahogy írod, ablakkezelésre, rajzolásra, játék, vagy oktató programok kezelésére jól ki lehetett volna használni. Csak ehhez is kellene aki legyártja stb., mert érdekes volna kipróbálni.
Úgy emlékszem, valamelyik használati, vagy op.rendszer könyvben említik a fényceruzát, de akkoriban igen "lekicsinylően" írtak erről valami miatt. Valóban a soros (RS232) vonalon sok minden működne, emlékezzünk a Norton Commander 4-től felfelé, DOS-ban két PC között kvázi hálózatot teremtett, de az USB-t is olvastam Z80-as gépen (CP/M alatt) de hát nekünk van DOS-unk is és USB után a "vízözön" - hálózat, modem, internet stb. Sebestyén SDCard-val  videó és hang streamelést is lehet csinálni. A weboldalad nagyon beállt tavaly. Mice - Rákos Péternek - van soros kártyája de, eddig nem jött össze egy csere-bere.

Atka72

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
« Válasz #4 Dátum: 2013. Május 19. - 20:00:56 »
Érdekes gép ez a TVC, túlságosan sok bővítő és kiegészítő egység csatlakoztatható hozzá. Jóval túllépték a lehetőségei egy egyszrű iskolagépét. Lehet valami abban amit hallotam hogy valójában katonai eszközként is használták? Hálózatba kötve rakéta megfigyelésre, csak aztán leállítoták ezt a fejlesztést nyugatról?
Az RS232 illesztőről lehet tudni részleteket? Annak is külön romja volt a HBF-hez hasonlóan?

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #5 Dátum: 2013. Május 20. - 11:39:19 »
Attila!
Az RS232-es soros vonali interfész kezelési utasítása fenn van a TVC home lapján. Basic program példákkal tűzdelve, azt hiszem, hogy egy 8251A típusú IC-t tartalmaz.

Atka72

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
« Válasz #6 Dátum: 2013. Május 20. - 12:08:41 »
Aha úgy már logikus, végülis azzal szokták megoldani. Akkor továbbra se értem arról miért nem esik egy szó se a füzetbe, viszont a floppy vezérlő regiszterei benne vannak a végén. Nincs ott valami orbitális félreértés?

RetroHW

• Administrator
  • Jr. Member
    • Profil megtekintése
    • RetroHW
« Válasz #7 Dátum: 2013. Május 20. - 17:56:47 »
Ha valaki esetleg utánépítené a soros kártyát, az ebay-en talál 8251-et, szállítással együtt 8 dolcsi, tehát úgy 1800-2000 forint. Nekem van 2db, egy Videotonos terminálban. Illetve az egyiket már kibontottam, mert szeretném kipróbálni az áramkört, hátha az épp fejlesztett programocskát így közvetlenül a TVC memóriájába tölthetem...Ez igaziból csak azért érdekes, mert a CBM gépeknél a floppy meghajtóban futott a DOS, a meghajtó saját procival rendelkezett. Ezt a sémát használva egy igazán "egyszerű" drive lenne építhető a TVC-hez :).
Konfiguráció: TVC 64K Basic 1.2, SAA1099P, soros interfész, soros egér, +128K NVSRAM RTC-vel.