Szerző Téma: Soros vonal programozása  (Megtekintve 22675 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Atka72

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
Re:Soros vonal programozása
« Válasz #30 Dátum: 2013. Július 26. - 20:58:41 »
Megnéztem DosBox-ban. Nem is tudtam hogy már volt ilyen megoldás az egérrel.
Úgy látom itt közvetlenül az egérmozgással lett a kurzor vezérelve a fényceruza regiszterek nélkül.
Bele lehet így is építeni az emuba és akkor gyors rajzolóproit is lehet írni, de a valódi géppel persze nem működik.
A rajzoló program lassú mert Basic-ben van és a billentyű lekérdezés is lassú.
Ha átírod a step értékét 8 ra  "s" betű akkor gyorsabban megy csak nagyobbakat lép.
A gépi kódú megoldáson már dolgozik RertoHW barátom, csak most a memóriabővítés került előtérbe , de kíváncsain várom én is a fejleményeket.
A kurzor pozíció átírását már megfejtettem csak még az elmentett kurzor alatti területet is kéne kezelni, hogy ne törlődjön. Azt még nem tudom hogy lehet egyszerűen megtenni, gondolom van rá hívás a TVC oprendszerén keresztül.
Vagyis a kurzor mozgatással kapcsolatos funkcióhívásokra lennék kíváncsi.

RetroHW

• Administrator
  • Jr. Member
    • Profil megtekintése
    • RetroHW
« Válasz #31 Dátum: 2013. Július 26. - 23:10:45 »
100h-tól az editor aktuális karakterei le vannak tárolva. Az operációs rendszer c. könyvben a rendszerváltozóknál találjátok. A trükk tényleg az,hogy kivesszük a megfelelő pozícióból a karaktert, felülírjuk a mi kis nyilunkkal,és ha odébbhúzzuk,akkor az előző állapotot visszaírjuk(hacsak nem csináltunk valami okosságot pl. szöveg beillesztés). Grafikus módban ez kicsit érdekesebb móka,de talán annyira az sem vészes,majd rájövünk :).
Konfiguráció: TVC 64K Basic 1.2, SAA1099P, soros interfész, soros egér, +128K NVSRAM RTC-vel.

Atka72

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
« Válasz #32 Dátum: 2013. Július 26. - 23:17:45 »
A TVC grafikusan kezeli a kurzort ez abból is látszik hogyha rajzolsz valamit a képernyőre, nem törlődik a kurzor alatt.
Néztem én is a buffert , de a méretét nem igazán értettem miért akkora.
Biztos van konkrét funkcióhívás a kurzoráthelyezésre azt lenne jó használni.

RetroHW

• Administrator
  • Jr. Member
    • Profil megtekintése
    • RetroHW
« Válasz #33 Dátum: 2013. Július 27. - 15:49:21 »
Nincs itthon fototranzisztorom, ezért kilyukasztottam egy BC177A fémkupakját kézi gravírozóval, hátha meg tudom építeni ezt a kapcsolást:http://www.atariarchives.org/ecp/chapter_6.php
Mivel a tranzisztorom PNP, a kollektora néz a föld felé, és beraktam egy 10Kohmos felhúzóellenállást az esetemben 7404 bemenetére.
Hát ez ebben a formában nem a legérzékenyebb, csak ha nagyon közel rakok egy TV távirányítót, akkor ugrál a kurzor ide-oda.
Pedig úgy kipróbálnám... :)
Most egy 4011 után kutatok, az elvileg érzékenyebb. Atka te is azt javasoltad.
Ha úgy sem megy, akkor valami 5V-os műveleti erősítő lesz a vége.
A fototranzisztorok karakterisztikáját tekintve leginkább az infrára érzékenyek, még a BPW16 is amit Atka javasolt. BPW17-et lehet kapni a Lo**x-ben. Infraként árulják, de nagyjából ugyanaz mint a BPW16.

A CD4011 a 3,3Mohmos felhúzóellenállással sem a várt eredményt hozza. Tényleg be kell szerezzek egy lencsés fototranyót...
« Utoljára szerkesztve: 2013. Július 27. - 18:51:35 írta RetroHW »
Konfiguráció: TVC 64K Basic 1.2, SAA1099P, soros interfész, soros egér, +128K NVSRAM RTC-vel.

Atka72

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
« Válasz #34 Dátum: 2013. Július 27. - 22:07:26 »

Utánanéztem TIL81-el építettem meg és talán a bázisára kötöttem egy pár megás potit a +5v ra hogy az érzékenységét lehessen állítani.

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #35 Dátum: 2013. Július 29. - 10:13:16 »
Atka! A TVC ROM könyvben leírtak alapján, azt hiszem, a kurzort spriteként kezeli, mielőtt írna oda elmenti, kirajzolja és visszatölti. (egy karakter mentése, visszatöltése, ezt bármekkora területtel meg lehet csinálni). A DOS rendszer a képernyő memória végén (a ki nem használt 1024 byte) helyezi el a rendszerváltózókat, ezért kell mindig visszalapozni mindent alaphelyzetbe. A DOS 1.1-1.2 Sebestyén Pál visszafejtése alapján, 0BE82h-0BE83h az y és x kurzor koordináta memória címe.

RetroHW

• Administrator
  • Jr. Member
    • Profil megtekintése
    • RetroHW
« Válasz #36 Dátum: 2013. Július 30. - 16:42:00 »
Egy ilyen egyszerű áramkör nem foghat ki rajtam :D. Szerintem a lencsében van a trükk, mert az áramkör látszólag jól működik, csak fókuszálni kéne a fényt. A lyukasztott tetejű tranyó erre alkalmatlan annak ellenére, hogy fényérzékeny. A napfény felé fordítva ráadásul másodpercek alatt áll be fix szintre. Szóval ezúttal nem tudok a salakból várat építeni pedig jópofa lenne:).
Őszintén annak is örülnék ha valaki más tapasztalattal, vagy kész hardverrel rámcáfolna :).

PeterGriffin1

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #37 Dátum: 2013. Július 31. - 11:49:59 »
Azt ne felejtsd el, hogy a 6845-ös CRTC LPSTRB bemenete magas aktív, valamint belül a karakterórajelhez szinkronizált, ezért legalább 640ns széles impulzust kell rá adni. A fototranzisztornál pedig érdemes az érzékenységet állíthatóra megcsinálni, mivel a képernyőnek van némi után-világítási ideje és nekünk csak arra a felvillanásra van szükségünk, amikor az elektronnyaláb pont a kurzort rajzolja ki.

RetroHW

• Administrator
  • Jr. Member
    • Profil megtekintése
    • RetroHW
« Válasz #38 Dátum: 2013. Július 31. - 17:52:56 »
Kezdek megvilágosodni. Ezt nem úszom meg a CGA kártya visszafejtése nélkül :). Az elején írtam, hogy van egy MűszerTechnikás CGA kártyám amiben 6845 van, és van rajta LP csatlakozó. Nos, akkor ezért van az LP bemenet egy 74LS74-re kötve... Bebillenti a bejövő jel, és mondjuk a sorszinkron törli a flip-flopot. Ez biztosítja, hogy a késleltetés meglegyen az impulzus beolvasásához. Ez egy elképzelés, de hasonlóan működhet.
Csak be ne vigyen az erdőbe a kapcsolás:).

Atka72

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
« Válasz #39 Dátum: 2013. Július 31. - 18:59:49 »
Igen flip floppal is lehetne, de egy monostabil megfelelő időzítéssel szerintem elég hozzá.

PeterGriffin1

• Newbie
  • *
    • Profil megtekintése
« Válasz #40 Dátum: 2013. Augusztus 1. - 11:26:57 »
Én a képszinkronnal töröltetném a flip-flop-ot, hiszen ha a sorszinkron törölné, akkor a következő sorban újra tudná triggerelni a CRTC-t és felülírná az előző karaktercímet.
Megnéztem megint a 6845-ös adatlapját, valójában csak az LPSTB felfutó éle számít, és hogy egy karakterütemnél szélesebb legyen. Egy kb.10ms-os monostabil is elég lehet a megfelelő széles impulzushoz (a teljes kép 20ms).
(Amúgy kíváncsi leszek, hogy fekete képernyőn is működik-e a fényceruza, már ezen agyalok egy ideje  ::) )

Atka72

• Full Member
    • Profil megtekintése
    • Atkalabor
« Válasz #41 Dátum: 2013. Augusztus 1. - 12:08:20 »
Működhet fekete háttérrel is, de persze csak ha a fényerő jól fel van véve.Vagyis akkor már nem fekete a háttér hanem szürke inkább. A 6845 automatikusan törli szerintem a regiszterek állapotát minden új képernyőkezdéskor, kicímződik a látható területről ha nem kap impulzust képrajzolás közben, tehát nem kell külön törölni semmit.

RetroHW

• Administrator
  • Jr. Member
    • Profil megtekintése
    • RetroHW
« Válasz #42 Dátum: 2013. Augusztus 1. - 12:35:06 »
Feltekert fényerővel próbáltam. Látszott a szkópon, hogy van valami rece a 4011 kimenetén, de a kurzort csak egy erősebb infra fényforrással tudtam elmozdítani(TV táv). Lehet, hogy az ad ki hosszabb impulzust is.

VaszicsApoca

• Full Member
    • Profil megtekintése
« Válasz #43 Dátum: 2013. November 25. - 21:24:08 »
RetroHW! Molyoltam egy kicsit a néhány hónappal ezelőtti dolgokban és azt szeretném kérdezni, hogy az egér megoldásodat mikor dokumentálod (ahogy akkor ígérted) mert nagyon jónak látszik és a honlapodon se jelenik meg az egerészéssel kapcsolatos megoldásod.

RetroHW

• Administrator
  • Jr. Member
    • Profil megtekintése
    • RetroHW
« Válasz #44 Dátum: 2015. December 11. - 19:46:07 »
Szia, bocsi, hogy csak most írok. Előveszem a programot, remélem megvan egy mentésben. Idő közben kipurcant az egyik merevlemezem amin a TVC-s dolgaim voltak, de másik vinyóra is másoltam a cuccaimat, így van rá esély. Max megírom újra. Ha átolvasom a többi forrást, beugranak majd a részletek is. :) Grafikus módban nem próbáltam, csak karakteresben. A grafikusról majd indíthatnánk egy konzultációt.