Szerző Téma: Egyéb hangbővítési ötletek  (Megtekintve 3077 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

laszlo.arvai

  • Newbie
  • *
  • Hozzászólások: 6
  • Karma: +2/-0
    • Profil megtekintése
Egyéb hangbővítési ötletek
« Dátum: 2013. Június 16. - 21:26:10 »
Sziasztok!

Ha esetleg többeket is érdekelne egy hang bővítés a TVC-hez, akkor összefoghatnánk. Én hajlandó vagyok néhány (5-10) darab NYÁK-ot összerakni és alkatrész+postaköltségért elküldeni annak akit érdekel.

Az első kérdés, hogy egyáltalán hány ember van akit érdekelhet? Az értelmes NYÁK költséghez kellene legalább 3-5 panelt gyártatni (a több csak jobb)

A második kérdés, hogy mit is csináljunk pontosan? Én a következőket gondolom:

1. Összerakjuk a kártyát régi hang IC-kből. Itt a legfőbb kérdés, hogy milyen chip-eket kellene használni. Én mindenképpen többféle IC-t javasolnék, lehetőleg olyat ami még beszerezhető, elég sok zene van hozzá, esetleg létezik hozzá valamilyen elterjedt zenei fájlformátum. Szóval ezek alapján a szempontok alapján én a következőket tenném rá, nagyjából ebben a fontossági sorrendben:
I. YM2612 + SN76489 
II. AY-3-8910
III. POKEY
IV. Saa1099

Mivel ezek jellemzően 1-2 portot foglalnak el, semmi akadálya annak, hogy 3-4 féle chipet is feltegyünk a kártyára.

2. Megcsináljuk úgy a hangkártyát, hogy csak egy komolyabb 32 bites mikrokontroller lesz rajta és szoftveres emulációban használjuk a fent említett (vagy tetszőleges más) chipeket. Ennek az az előnye, hogy szinte minden a 80-as években gyártott chiphez van emuláció és a MAME miatt ezek el is érhetők nyílt forrásban. És ha már úgyis van egy procink, akkor mellé lehet tenni, mondjuk egy WiFi-t, USB host-ot, sprite kezelést meg ami még eszünkbe jut.

3. Aztán persze ha fokozni akarjuk akkor még a kártyára feltehetünk egy FPGA-t, de szerintem első körben felesleges ennyire túlbonyolítani.

Szóval érdekel-e valakit ilyesmi? Nyissunk-e egy új topicot ahol ezt meg tudjuk beszélni?