Hardver > TVC Javítás
TVC 64k+, alapos bemelegedés után elmúlik a zöld és pár kérdés
Chain-Q:
Sziasztok, most regisztráltam ide, abban a reményben, hogy esetleg van itt valami aktivitás, mert Facebookkal nem élek.
Még tavaly vettem egy TVC 64k+-t Vaterán, meg egy SD kártya illesztőt, pusztán kiváncsiságból. Nekem főleg Commodore és vidéke hátterem van, ami a retró gépeket illeti, de gondoltam kipróbálnék valami teljesen mást, és hazait. Összességében jól működik a cucc, és jó móka szórakozni vele, meg próbálgatni. Még kompozit és RGB videókábelt is sikerült hozzá barkácsolni, a netes leírások alapján (bárki is követte el, köszi!).
Szóval, ha bemelegedik, elkezd "vicceskedni" a zöld. Pl. lemegy a V-animáció az elején, aztán egy pillanatra felvillan a zöld BASIC prompt, aztán eltűnik és csak a fekete kép marad. Viszont ha kiadom a SET INK 2 vagy SET INK 3 parancsot, akkor kék vagy piros lesz a prompt és megjelenik. Viszont a SET INK 1-re csak fekete alapon feketét kapok. Viszont nem konzisztens, pl. az SD kártyaolvasónál ha lekérem a Súgót az S gombbal, akkor egy frame-re felvillan a zöld, aztán eltűnik, viszont a következő képernyő meg megjelenik rendben? Szóval valami nagy árulás van. Ha kikapcsolom a gépet és hagyom lehűlni, akkor helyrejön és megint működik pár percig. Látott már valaki hasonlót? A probléma az RGB és a kompozit porton is fellép. VISZONT! Ha átváltom a gépet 16 színű módba, akkor viszont van zöld! Tehát a hiba valószínűleg nem a videójel-generáló áramkörben van?
További kérdés, hogy van-e esetleg valami memória és hardver teszt alkalmazás, amit kipróbálhatnék, hogy talál-e valami problémát a géppel.
További érdekesség ezzel a géppel (64k+), hogy BASIC 2.1 ROM van benne, miközben szinte minden doksi amit a neten találok csak 1.1/1.2-ről meg 2.2-ről beszél. Ritkaság ez? Tudja valaki esetleg mi a különbség? Arra is gondoltam, hogy beépítek egy 1.2/2.2 ROM átkapcsolót, a kompatibilitás kedvéért, viszont ez a gép teljesen érintetlen, az alján egyes csavarokon még benne van ez a gyári "kitöltő anyag" ami meggátolja a szétszedést. De nyilván majd szétszedem, már csak a karbantartás kedvéért is.
Külföldön élek, tehát a gépet nehezen juttatom haza javításhoz, viszont itt van hozzább-értő ember, szóval valamerre el tudunk indulni, meg hát a kapcsolásirajz alapján is. De gondoltam először kérdezek, hátha valakinek van ötlete. Köszi előre is!
Kiss Károly:
Szia!
Továbbítottam a Facebook csoportba, mert ot van "élet" remélem jön válasz.
Chain-Q:
Hali, köszi szépen a kérdés továbbítást! Reméljük mond rá valaki valamit a viccből ismert "Hajrá, Kovács néni!"-n felül.
dikdom:
Hajrá Kovács bácsi!
:)
Miért nem jössz a fb -re? Másrészt akkor idemásolom, amit oda írtam:
Esetleg szét lehetne nézni a paletta regiszter IC-nél (74LS670), megnézni a forrasztásokat (különös tekintettel az 1-es és a 9-es lábakra), esetleg foglalatozni+lecserélni... Ha minden más jó (border és 16 szín is), akkor kb ez a kézenfekvő a ludas.
Ha nem ez az IC a hibás, akkor sajna tovább kell keresgélni valahol a zöld vonalon, ami csak a 2/4 színű módban érintett (kb ez, a palettaregiszter az, vagy valamelyik vezetéke)
S
Chain-Q:
Fú, nagyon köszi, valami pont ilyen kiindulási alapra gondoltam a nyomozást illetően! Megkeresem ezt az IC-t és átnézem a környékét.
Ma délelőtt amúgy szétszedtem a vasat, (kiolvasztottam a viaszdugót hőlégfúvóval, nagyjából, a szívem megszakadt még a szép belenyomott V is érintetlen volt, de hát ez a retrózás egy ilyen szakma, néha muszáj a javítást és az élettartam-növelést előtérbe helyezni, és a garimatricák és hasonlók veszteséglistára kerülnek) és kiderült hogy jól tettem, mert valami állatka/állatkák beköltöztek a hosszú évek alatt kellemes lakást alakítva ki maguknak és aztán néhányuk el is pusztult odabent. Szóval simán lehet hogy valamelyikük teteme vagy az általuk kialakított berendezés (pl. toalett) okozott valami ellenállásingadozást valahol, aztán azért volt ez. Annyira azért nem volt vészes a helyzet, ennél láttam sokkal rosszabbat is. Van a videó környékén jobb oldalt az a kis extra panel, azt is lehúztam, alatta volt némi bogárlakás-berendezés és 1-2 tetem, valamint a csatlakozó 1-2 lábán enyhe korrózió volt látható. Azt most telefújtam kontaktsprével, aztán meg kitakarítottam alkohollal. Összeraktam. Csináltam képeket, majd feltöltöm valahova.
Most megy a vas, meglátjuk. Ha ez a sima takarítás és kontaktsprézés nem segített, akkor majd a palettaregiszternél kezdek, ahogy írtad is! ... és ahogy ezt leírom, abban a szent minutumban el is múlt a zöld megint. :) De most legalább már hozzáférek az alaplaphoz, szóval mehet a nyomozás.
Nem megyek Fészbúkra mert nem vagyok regisztrálva, sose voltam, és annyira nem is szeretném, hogy ez megváltozzon... A TVC csoport meg privát, nem látszik regisztráció nélkül semmi, csak az hogy létezik. Meg hát itt ez az egészen remek fórummotor, kár lenne kárba veszni hagyni. ;D De nagyon köszi, hogy itt is válaszoltál!
Navigáció
[#] Következő oldal
Teljes verzió megtekintése