Hardver > TVC Fejlesztések
Memória bővítő
Zozosoft:
--- Idézetet írta: RetroHW - 2013. Július 8. - 23:15:16 ---Itt a DI/DO is külön van,
--- Idézet vége ---
Megnéztem a rajzokat, ez tényleg meg lett bonyolítva :-(
De mi lenne, ha csak az erősített adatbusz lenne használva? Akkor nem kell szétválasztani.
--- Idézetet írta: RetroHW - 2013. Július 8. - 23:15:16 ---meg latchelni kellene a címeket.
--- Idézet vége ---
A címet azt le lehetne szedni a multiplexerek bemenetéről is.
EP-ben simán beraktam 64K SRAM-ot az alaplapi 8x4164+2x74F157 helyére (lásd a fotót) :-)
--- Idézet ---A külső kártya, amit Atka72 javasolt szerinted megoldható?
--- Idézet vége ---
Biztosan, hiszen a floppy vezérlőn is ott az SRAM. Az, hogy több legyen, meg egy lapozó regiszter hozzá, már apróság.
RetroHW:
Most néztem az EP-s oldalt, elég sok dolgot csináltál EP-re(még IDE vezérlőt is). Én nem ismerem azt a gépet annyira, bár egy kallódó 64k-s EP bővítőm maradt egy barbár ismerősömtől, aki széttörte szakszerűen szétszerelte a gépét. Ez egy olyan modul, mint amin a 4164-eket 41256-okra cseréltétek az egyik cikkben.
Jól vettem ki a dologból, hogy az EP is 16k-s lapokat használ? Mert egy plusz 8-bites lapozóregiszterrel valóban kijönne a 4MB(16K*256).
Egy pár ötlet a két gép rokonságából jól jöhet :).
Zozosoft:
--- Idézetet írta: RetroHW - 2013. Július 12. - 20:59:37 ---Jól vettem ki a dologból, hogy az EP is 16k-s lapokat használ? Mert egy plusz 8-bites lapozóregiszterrel valóban kijönne a 4MB(16K*256).
--- Idézet vége ---
Igen 16k-s lapok, és 4 db 8 bites lapozó regiszter van, minden Z80-as laphoz egy. A 256 szegmens bármelyike lehet RAM vagy ROM, és bármilyen kombinációban belapozhatóak a Z80-nak.
Én a lapozás egyszerűsítését érzem a legfájóbb pontnak a tervek TVC-re szabásában, ok, hogy nem használtak custom IC-t, de ezt a részt 74LS-ből is könnyen össze lehetett volna rakni.
VaszicsApoca:
Valahol, valamikor, valakinek a "kritikáját" olvastam a TVC memória - képernyőkezelése, stb -vel kapcsolatban, hogy annak idején a tervezéskor kicsit egyszerűsítettek - valamelyik processzor egyik lába nincs beforrasztva - ezért kezel csak maximum 16 színt, állítólag mehetne a 4096 szín is. Az Amstrad CPC -ben is Z80 és CRTC 6845 van...:)
Zozosoft:
--- Idézetet írta: VaszicsApoca - 2013. Július 13. - 11:16:28 ---valamelyik processzor egyik lába nincs beforrasztva - ezért kezel csak maximum 16 színt, állítólag mehetne a 4096 szín is. Az Amstrad CPC -ben is Z80 és CRTC 6845 van...:)
--- Idézet vége ---
Ez így marhaság, a CPC is 16 színt tud egyszerre, igaz 27-ből. (Ez mondjuk lehet még kérdés, hogy TVC-n miért nincs ennyi?)
A CPC Plus gépek tudnak 4096 színt, ezekben azonban már nem 6845 van, hanem egy saját custom IC.
Navigáció
[#] Következő oldal
[*] Előző oldal
Teljes verzió megtekintése